افیلیت مارکتینگ رویکردی در بازاریابی است که احتمالا بسیاری از ما که در فضای آنلاین حضور داریم، با آن مواجه شدهایم. فرض کنید در حال جستجوی یک محصول در سایت دیجیکالا هستید و محصول مورد نظرتان را پیدا میکنید، اما با کلیک کردن به وبسایت تولیدکننده آن محصول وارد میشوید و به صورت مستقیم میتوانید کالای مورد نظرتان را خریداری کنید.
اتفاقی که در اینجا افتاد همان سرویس همکاری در فروش است و در این صورت میتوانیم کاملا فرایند افیلیت مارکتینگ دیجیکالا را درک کنیم. این شیوه از بازاریابی باعث افزایش فروش یک برند میشود و از طرف دیگر برندی که به عنوان همکار فروش وارد میشود ( در این مثال دیجیکالا ) نیز میتواند از طریق راهنمایی کاربران به سایت فروشنده اصلی، کسب درآمد کند.
افیلیت مارکتینگ چیست؟
افیلیت مارکتینگ یا همکاری در فروش یکی از رویکردهای بازاریابی محسوب میشود که منجر به افزایش فروش و کسب درآمد آنلاین خواهد شد. این استراتژی یکی از رویکردهای بازاریابی آنلاین است که توسط کسبوکارهای آنلاین به رسمیت شناخته شده است و این روزها بسیاری از کسبوکارها یا در جایگاه برند و یا در جایگاه ناشر، از این شیوه استفاده میکنند
طبق آمار موجود حدود 81 درصد از برندها و 84 درصد از ناشران از قدرت افیلیت مارکتینگ استفاده میکنند و از این راه به کسب درآمد میپردازند و پیشبینی میشود ارزش این بازار تا سال 2020 به 6.8 میلیارد دلار برسد.
در تعریف سرویس همکاری در فروش به زبان سادهتر میتوانیم بگوییم یک شرکت به عنوان ناشر به ازای بازاریابی برای محصولات یک شرکت دیگر، کمیسیون دریافت میکند؛ به این صورت که با تبلیغ محصول مورد نظر در سایت خود، اگر از سمت کاربران کلیک دریافت کند و در نهایت منجر به فروش شود، بخشی از مبلغ سود به سمت آن ناشر باز خواهد گشت.
برای آشنایی با انواع افیلیت مارکتینگ، میتوانید به مقاله انواع افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing) یا سیستم همکاری در فروش و ترندهای برجسته آن! در بلاگ آموزشی مگنت مراجعه کنید.
افیلیت مارکتینگ چطور کار میکند؟
به طور کلی برای فرایند افیلیت مارکتینگ میتوانیم سه قسمت را در نظر بگیریم که از طریق ارتباط این بخش، سرویس همکاری در فروش اتفاق خواهد افتاد:
- فروشنده و تولیدکننده محصول
- افیلیت (ناشر و تبلیغ کننده)
- مصرفکننده

ارتباطی که بین این سه طرف در یک فضای آنلاین اتفاق میافتد، فرایند افیلیت مارکتینگ را رقم خواهد زد. بیایید در ادامه نگاه دقیقتری به هر یک از سه طرف این روش بازاریابی داشته باشیم:
فروشنده و تولیدکننده محصول
روند همکاری در فروش از سمت فروشنده یا تولیدکننده آغاز میشود؛ یعنی تا زمانی که برندی نباشد که قصد تبلیغ محصول خود را داشته باشد، طبیعتا افیلیت مارکتینگ نیز اتفاق نمیافتد. فروشنده میتواند یک کارآفرین باشد یا یک شرکت، فرقی نمیکند؛ در هر صورت نقش یک برند را ایفا میکند که میخواهد محصولات خود را تبلیغ کند.
از این نظر فروشنده همان برند است که میخواهد از شیوه همکاری در فروش برای تبلیغ بیشتر محصولات خود استفاده کند. افیلیت مارکتینگ دیجیکالا میتواند مثال مناسبی برای درک این سه ضلع باشد، فرض کنید به دنبال خرید عسل در دیجیکالا هستید و از طریق لینکی که در این سایت قرار دارد، به سایت فروشنده یا همان تولیدکننده عسل میروید، این فروشنده همان تبلیغدهنده است که از طریق همکاری در فروش با دیجیکالا، قصد افزایش فروش خود را دارد.
افیلیت یا ناشر یا تبلیغکننده
ضلع دوم در مثلث افیلیکت مارکتینگ وبسایتی است که نقش تبلیغ کننده محصول برند را دارد، یعنی در جایگاه یک ناشر عمل میکند و با انتشار تبلیغ محصول یک برند، باعث افزایش فروش آن شده و در نتیجه درصدی از درآمد فروش را به دست خواهد آورد.
ناشر میتواند یک فرد یا یک شرکت باشد، در افیلیت مارکتینگ دیجیکالا ما با یک شرکت مواجه هستیم، اما گاهی اوقات یک فرد نیز میتواند در صفحه اینستاگرامی خود به عنوان یک ناشر عمل کند و با قرار دادن لینک خرید محصول یک برند و تبلیغ آن، منجر به افزایش فروش برند مذکور شود.
مصرفکننده
در مثلث افیلیت مارکتینگ ، مصرفکننده همان ضلع سومی است که هدف فروشنده و ناشر قرار میگیرد. البته اینکه مصرفکننده بداند یا نداند که در فرایند سرویس همکاری در فروش قرار گرفته است، چندان فرقی نمیکند و اغلب ما بدون اینکه از زیرساخت این فرایند بازاریابی با خبر باشیم، خریدمان را از طریق آن انجام میدهیم.
در هر صورت مصرفکننده به ندرت برای خریدی که از طریق افیلیت مارکتینگ انجام میدهد، پول بیشتری پرداخت خواهد کرد؛ چراکه عموما در رویکرد همکاری در فروش، ناشر مبلغ مشخصی از سود را دریافت میکند و طی قراردادی که با تبلیغدهنده دارد، هزینه آن را مشخص میکنند.
نحوه پرداخت به ناشر در افیلیت مارکتینگ
درست است که افیلیت مارکتینگ میتواند یک روش جذاب برای کسب درآمد آنلاین باشد، اما نحوه محاسبه این درآمد نیز مهم است و دو طرف قرارداد یعنی فروشنده یا ناشر باید به توافق برسند. عموما سه شیوه در محاسبه مبلغ پرداختی در سرویس همکاری در فروش وجود دارد:
پرداخت به ازای فروش: این ساختار استاندارد افیلیت مارکتینگ است که فروشنده پس از اینکه از طریق ناشر موفق به فروش محصول خود شد، باید بخشی از مبلغ فروش را به تبلیغدهنده پرداخت کند.
پرداخت به ازای لید: رویکرد پیچیدهتری که در نحوه محاسبه درآمد افیلیت مارکتینگ وجود دارد، به ازای لیدهایی است که از سمت ناشر به سایت فروشنده میروند. در این مورد باید مواردی مانند میزان بازدید از سایت، ثبتنام، ثبت ایمیل و دانلود نرمافزارها و فایلها در نظر گرفته شده و مبلغ پرداختی به تعداد لیدهایی که وارد سایت شدهاند، محاسبه شود.
پرداخت به ازای کلیک: در این روش سایت ناشر یا افیلیت باید کاربر خود را متقاعد کند که حداقل از سایت فروشنده بازدید کند. در این حالت مبلغ پرداختی با توجه به میزان بازدید از سایت فروشنده، تعداد کلیک و افزایش ترافیک آن سایت محاسبه خواهد شد.

نتیجهگیری
در افیلیت مارکتینگ نوعی همکاری بین سه گروه اتفاق میافتد: فروشنده، ناشر و مصرفکننده. در این حالت مصرفکننده به دنبال محصول مورد نظر خود در سایت ناشر جستجو میکند، ناشر نیز محصولات فروشنده را به مصرفکننده پیشنهاد میدهد و مصرفکننده میتواند از طریق ورود به سایت فروشنده، خرید خود را انجام دهد.
ناشران یا همان تبلیغکنندهها میتوانند طی یک قرارداد مشخص، با توجه به میزان ورودی که برای فروشنده دارند، درآمد داشته باشند و این همان جادوی همکاری در فروش است: فروشنده میتواند از قابلیتهای ناشر برای جذب خریدار و افزایش فروش خود استفاده کند و در مقابل ناشر نیز میتواند از دایره نفوذی که بین کاربران خود دارد، کسب درآمد داشته باشد.