تبلیغات کلیکی همزاد فناوری اینترنت است. این شیوه تبلیغاتی که کاربرد و محبوبیت زیادی نیز پیدا کرده است، در فضای اینترنت اتفاق میافتد و همانطور که از نام آن پیداست، به کلیک کاربران مربوط میشود. من تبلیغی را در یک رسانه منتشر میکنم و تنها زمانی برای آن هزینه پرداخت خواهم کرد که کاربری روی آن کلیک کند.
احتمالا شما هم اصطلاحاتی مانند تبلیغات بنری، تبلیغات همسان، تبلیغات در جستجو و … را شنیدهاید؛ اینها همه زیرمجموعههای تبلیغات کلیکی هستند که در این مقاله بیشتر با آنها آشنا خواهید شد. با توجه به اینکه مخاطبان امروزی برندها بیشتر از اینکه در فضای واقعی حضور فعال داشته باشند، در فضای آنلاین حضور دارند، تبلیغات کلیکی که با نام مخفف PPC نیز شناخته میشود، یکی از رویکردهای مهم بازاریابی دیجیتال محسوب میشود.
تبلیغات کلیکی چیست؟
در تعریف تبلیغات کلیکی اینطور گفتهاند: یک مدل از تبلیغات آنلاین که تبلیغکنندگان هر بار که کاربر روی تبلیغ آنها کلیک کند، باید هزینه پرداخت کنند. در این رویکرد، دو طرف معامله از مزایای آن بهرهمند میشوند، از یک سو تبلیغدهنده که تنها به ازای کلیک کاربر پول میدهد و از سوی دیگر تبلیغگیرنده که به ازای نمایش تبلیغات برای کاربران سایت خود هزینه دریافت میکند.
درآمد کلیکی از جمله دستاوردهای فناوری دیجیتال است که رویکردهای درآمدی را تغییر داده و باعث دادوستدهای متفاوتی در فضای آنلاین شده است. وبسایتهای پربازدید، اپلیکیشنها و موتورهای جستجو از جمله مهمترین بخشهایی هستند که میتوانند از طریق انواع تبلیغات کلیکی به درآمدزایی برسند. از سوی دیگر تبلیغکنندگان نیز میتوانند با استفاده از این شیوه تبلیغاتی، هزینه کمتری پرداخت کرده و به طیف گستردهتری از مخاطبان دسترسی داشته باشند.
چرا PPC مهم است؟
برای درک اهمیت تبلیغات کلیکی بزرگراه همت در شهر تهران را تصور کنید. در مسیر این بزرگراه بیلبوردهای تبلیغاتی بزرگی نصب شدهاند که قطعا نگاه افرادی را که سوار بر ماشین عبور میکنند، به سمت خود جلب خواهند کرد؛ اما این بلیبوردها تنها خریدار نگاه مخاطبان هستند و عکسالعملی را از سوی آنها دریافت نمیکنند.
حالا یکبار دیگر به همان اتوبان برگردیم، این بار در ساعت 7 صبح که ترافیک سنگین، عبور ماشینها را متوقف کرده است. این بار اگر به سرنشینان خودروها توجه کنیم، میبینیم که بیشتر آنها به جای نگاه کردن به مقابل خود و احیانا بیلبوردهای تبلیغاتی نصبشده در مسیر، مشغول نگاه کردن به گوشیهای خود هستند و دقیقا در همین جاست که اهمیت تبلیغات کلیکی نشان داده میشود.
(عنوان: تبلیغات PPC، تصویر یک اتوبان شلوغ و سرنشینان ماشینها که سرشان توی گوشی است)
این کاربران که در ترافیکی سنگین گیر افتادهاند، برای کم کردن خستگی و بیحوصلگی این شرایط، در حال پایش اخبار در سایتهای مختلف، گشتوگذار در شبکههای اجتماعی و … هستند و طبیعتا اگر بیلبورد نصبشده در اتوبان را در صفحه گوشی خود ببینند، چه بسا که روی آن کلیک کنند.
تبلیغات کلیکی از این نظر مهم است که اولا گروههای گستردهتری از مخاطبان را درگیر خود میکند و ثانیا هزینه آن نیز تنها به ازای کلیک کاربر محاسبه میشود؛ یعنی تنها برای قرار دادن بنر تبلیغاتی خود در یک رسانه مجازی، هزینهای پرداخت نمیکنید و تنها زمانی باید این هزینه را پرداخت کنید که کاربر در مقابل تبلیغ شما عکسالعملی نشان دهد.
انواع تبلیغات کلیکی
تبلیغات در فضای دیجیتال با اهداف متعددی انجام میشود، ممکن است شما به دنبال افزایش نرخ بازدید سایت یا افزایش نرخ کلیک محتوای خود باشید، زمانی به دنبال بالا بردن آگاهی از برندتان بوده و گاهی نیز در پی تبدیل مصرفکننده به مشتری هستید؛ در همه این موارد، تبلیغ کلیکی به عنوان یک گزینه کارآمد پیشروی شما قرار دارد تا بتوانید با هزینه کمتر، مخاطبان بیشتری را درگیر برند خود کنید.
برای تبلیغات کلیکی انواع متعددی وجود دارد که معروفترین آنها تبلیغات بنری، تبلیغات همسان، تبلیغات در جستجو، تبلیغات در اپلیکیشن و تبلیغات ریتارگتینگ هستند که در ادامه معرفی میشوند:
تبلیغان بنری: این شیوه از تبلیغات برای همه ما آشناست، بنرهای تبلیغاتی که در صفحات وبسایتها وجود داشته و قابل کلیک هستند. این نوع تبلیغ به صورت بنر در قسمت بالا یا ستونهای کناری وبسایتها دیده میشوند. البته تبلیغات بنری اگر از حد معینی بیشتر شود، باعث آزردگی کاربر خواهد شد؛ به طوری که نه تنها روی آن کلیک نمیکند، بلکه ممکن است صفحه مذکور را نیز ترک کند.
تبلیغات همسان: شیوه تبلیغات همسان، یک قدم جلوتر از تبلیغات بنری قرار دارد؛ زیرا به دنبال همسان کردن محتوای تبلیغات کلیکی با محتوای وبسایتی که در آن نمایش داده میشود است و از این نظر با نیازهای کاربران همخوانی بیشتری دارد و موجب نارضایتی آنها نمیشود.
تبلیغات در جستجو: کاربران نیازهای خود را در موتورهای جستجو پیدا میکنند. هر کدام از ما روزانه تعداد زیادی جستجو را در گوگل انجام میدهیم، بنابراین یکی از انواع تبلیغات کلیکی میتواند مانند گوگل ادز باشد که در صورت کلیک کردن کاربر روی نتایج جستجو، هزینه آن پرداخت شود.
تبلیغات در اپلیکیشن: این شیوه نیز مانند تبلیغات در جستجو است، با این تفاوت که به جای موتورهای جستجو، در اپاستورها و اپلیکیشنها انجام میشود. این روزها که طیف گستردهای از اپها وارد زندگی مردم شدهاند، تبلیغکنندگان میتوانند از فضای این اپلیکیشنها نیز برای نمایش تبلیغات خود استفاده کنند و در صورت کلیک کاربران، هزینه آن را پرداخت کنند.
تبلیغات ریتارگتینگ: ریتارگتینگ (Retargeting) به معنای هدفگذاری دوباره، از این نظر اهمیت دارد که امکان هدفگیری دقیقتر مخاطبان را برای تبلیغدهندگان فراهم میکند. در این روش، کاربرانی که حداقل یکبار از سایت تبلیغدهنده بازدید کردهاند شناسایی شده و بنرهای تبلیغاتی برای آنها به نمایش در میآید.
تبلیغات کلیکی چطور کار میکند؟
برگردیم به سؤال اصلی این مقاله: تبلیغات کلیکی چطور کار میکند؟
سازوکار تبلیغات کلیکی مانند یک سامانه مزایدهای است، یعنی به ازای کلمات کلیدی مشابهای که کاربران در فضای وب جستجو میکنند، هزینهای را پرداخت میکنید. این هزینه در یک فضای رقابتی مشخص میشود، زیرا سایر رقبا هم برای اینکه در صدر لیست جستجوی کاربران قرار بگیرند، حاضر به پرداخت هزینه هستند.
به طور کلی انواع تبلیغات کلیکی را میتوان در دو گروه جای داد: تبلیغات در جستجو و تبلیغات نمایشی.
تبلیغات در جستجو شامل تبلیغات در موتورهای جستجو و اپاستورها میشود که در این شیوه، انتخاب درست کلمات کلیدی، نقش مهمی در دریافت کلیک از سوی کاربران دارد. مثلا اگر شما کسبوکاری دارید که تجهیزات سفر را به فروش میرسانید، باید کلمات کلیدی را انتخاب کنید که هم مرتبط با محصولات شما باشد و هم مورد نیاز کاربران.
تبلیغات نمایشی نیز شامل تبلیغات بنری و همسان میشود که در فضای وبسایتها و اپلیکیشنها به نمایش در میآید. سازوکار تبلیغات نمایشی باید در راستای شناخت مخاطبان انجام شود که این امر در روش تبلیغات همسان به خوبی رعایت میشود. به این معنا که تبلیغ شما باید در اپلیکیشنها و وبسایتهایی نمایش داده شود که با محصولات و خدمات شما همخوانی داشته باشند. مثلا یک اپلیکیشن آموزشی که برای دانشآموزان دبیرستانی طراحی شده باشد، میتواند گزینه مناسبی برای تبلیغات کتابهای کنکور باشد نسبت به اپلیکیشنی که مربوط به خرید املاک و مسکن است.
مزایای تبلیغات کلیکی
همانطور که در مثال اتوبان همت و بیلبوردهای تبلیغاتی گفتیم، تبلیغات کلیکی مزایای بیشتری را در پی دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
مقرون به صرفه بودن
تبلیغات PPC از این نظر مقرون به صرفه است که تبلیغدهندگان تنها به ازای تعداد کلیک کاربران هزینه پرداخت میکنند. یعنی برای کاربری که بنر تبلیغ را میبیند، هزینهای در نظر گرفته نمیشود که این امر به خودی خود باعث بالا رفتن آگاهی از برند میشود. البته نباید فراموش کنیم که تبلیغات بنری اگر موجب ناراحتی و مزاحمت برای کاربران شود، چه بسا نتیجه معکوس نیز داشته باشد و باعث درک منفی از برند شود.
کنترل بازگشت سرمایه
امکان بررسی نتایج تبلیغات کلیکی یکی از مزیتهای عمده این روش است که باعث بهینهتر شدن فرایندهای تبلغیاتی میشود. در کمپینهای تبلیغ کلیکی، کنترل همه چیز در دست شماست و میتوانید نرخ تبدیل را ردیابی کرده و میزان بازخورد کاربران را نسبت به تبلیغ مذکور مورد بررسی قرار دهید و در نهایت بتوانید میزان بازگشت سرمایهای را که برای کمپین مذکور صرف کردهاید، کنترل کنید.
تنظیم زمان و مکان
در فرایند شناسایی مخاطبان، میتوانید مشخص کنید که تبلیغ شما به تفکیک موقعیت مکانی کاربران به نمایش در آید و حتی زمان انتشار آن را نیز مدیریت کنید. این امکان نیز باعث بهینهتر شدن فرایند تبلیغ کلیکی شما خواهد شد.
تبلیغات کلیکی خود را به آژانسهای تبلیغاتی بسپاریم؟
فرایند تبلیغات به ازای هر کلیک، نیاز به بررسیها و برنامهریزیهای دقیقی دارد که شاید از حوصله و زمان برندها خارج باشد؛ بنابراین بهتر است این شیوه از تبلیغات را به دست آژانسهای تبلیغاتی دیجیتال بسپارید که با دقت فراوان و استفاده از جدیدترین متدهای جهان این فرایند را به انجام میرسانند.
شناخت درست یک برند در کنار شناسایی دقیق مخاطبانش، اولین گام در تهیه انواع تبلیغات کلیکی است. شما میتوانید رویکرد تبلیغات کلیکی خود را به آژانس تبلبغات دیجیتال مگنت بسپارید تا:
– با مخاطبان خود وارد یک تعامل دو سویه شوید
– مخاطبان خود را در فضای آنلاین ردیابی کنید
– تبلیغات بنری و همسان خود را با یک طراحی چشمنواز و کاربردی ارائه دهید
– از تبلیغات هوشمند همسان بهرهمند شوید
جمع بندی
تبلیغات کلیکی راه خود را به دنیای بازاریابی دیجیتال باز کرده است و با انواع متعدد خود، امکان تعامل بیشتر را با مخاطبان فراهم میکند. این روش تبلیغات دیجیتال همانطور که از نام آن پیداست، به معنای پرداخت هزینه تبلیغات به ازای کلیک کاربران است که این روزها در انواع مختلف تبلیغات بنری، همسان، ریتارگتینگ، تبلیغات در جستجو و تبلیغات در اپلیکیشن ها، نمود پیدا کرده است. در این مقاله با انواع متعدد تبلیغات کلیکی، اهمیت این شیوه، سازوکار و مزایای آن آشنا میشوید.