بازاریابی موتورهای جستجو یکی از کانالهای مهم و تأثیرگذار دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود که از طریق آن میتوانید رتبه بهتری در موتور جستجو کسب کرده و نتایج جستجوی خود را بهبود بخشید و در نهایت ترافیک وبسایت تان را افزایش دهید.
(SEM چیست؟ تصویری از صفحات موتورهای جستجو به همراه طراحی کلمه SEM روی آنها)
با توجه به اینکه این روزها بسیاری از کاربران از موتورهای جستجو و در رأس آنها گوگل، برای رفع نیازهای خود استفاده میکنند، هر اندازه بیشتر با سازوکارهای فرایند SEM یا همان بازاریابی موتورهای جستجو آشنا باشید، در فرایند بازاریابی آنلاین موفقتر عمل خواهید کرد.
بازاریابی موتورهای جستجو چیست؟
SEM که مخفف Search engine marketing است، به این معناست که بتوانید از طریق موتورهای جستجو ترافیک بیشتری را به سمت سایت خود هدایت کرده و برند تجاری خود را به مخاطبانتان بشناسانید.
شاید شما نیز با دیدن یا شنیدن اصطلاح SEM به یاد SEO بیفتید، اما توجه داشته باشید که این دو اصطلاح با یکدیگر فرق دارند و نباید به جای هم به کار گرفته شوند. در واقع سئو را میتوانیم یکی از رویکردهای بازاریابی موتورهای جستجو بدانیم که باعث میشود محتوای مورد نظر شما در نتایج اولیه این موتورها دیده شود.
به طور کلی در تعریف بازاریابی موتورهای جستجو میتوانیم بگوییم: فرایند دریافت ترافیک از طریق موتورهای جستجو به صورت ارگانیک یا پولی.
به بیان بهتر با دو راهکار میتوانید در نتایج اولیه موتورهای جستجو قرار بگیرید: یکی با استفاده از ترافیک ارگانیک، یعنی از طریق رعایت اصول سئو، رنک اول گوگل را کسب کنید؛ و دیگری با استفاده از تبلیغات پولی، یعنی به ازای پرداخت پول در پلتفرم google ads، به عنوان تبلیغ در صدر نتایج جستجو دیده شوید.
(لینک مقاله ترافیک ارگانیک، چرا و چگونه؟)
به طور کلی میتوانیم دو نوع اصلی برای بازاریابی جستجو در نظر بگیریم: سئو و تبلیغات جستجوی پولی.
سئو راهکاری است که امکان به دست آوردن ترافیک وبسایت را از طریق نتایج جستجو فراهم میکند، به این صورت که با استفاده از یک سری راهکارها، در صدر نتایج جستجوی کاربران دیده میشوید.
با فرایند سئو در مقاله زیر بیشتر آشنا شوید:
(لینک مقاله سئو چیست و راهکارهای بهبود سئو کدامند)
هدف اصلی بازاریابی موتورهای جستجو
فرایند SEM به این منظور شکل گرفت که کسبوکارهای آنلاین بتوانند ترافیک بیشتری در سایت خود داشته باشند. بر این اساس چهار هدف عمده را در بازاریابی موتورهای جستجو میتوانیم در نظر بگیریم:
- افزایش ترافیک وبسایت
- افزایش بازدید در موتور جستجو
- دستیابی به رتبههای بالاتر در SERP یا صفحات نتایج موتور جستجو
- رتبههای بالاتر تبلیغاتی که باعث افزایش ترافیک میشود
فرض کنید که شما یک وبسایت خرید لباس بچگانه دارید، از سوی دیگر برخی از کاربران نیز به دنبال خرید لباس برای بچههای خود هستند، در این میان چه اتفاقی میافتد؟ کاربر مورد نظر کلمات کلیدی لباس بچگانه را در موتور جستجو سرچ میکند، حال اگر وبسایت شما برای این کلمات کلیدی سئو شده باشد، در صدر نتایج جستجو دیده خواهد شد.
همینطور اگر برای دیدن شدن سایتتان در فهرست گوگل هزینه پرداخت کرده باشید، باز هم در صدر نتایج دیده خواهد شد و در نتیجه آن کاربر وارد سایت شما میشود.
حتی اگر این کاربر از سایت شما خریدی هم نکند، باز هم مزیتهای زیادی شامل شما میشود: ترافیک وبسایت شما بالا میرود، آن کاربر با نام تجاری شما آشنا خواهد شد و ممکن است دوباره برگردد. پس بازاریابی موتورهای جستجو یکی از رویکردهای مهمی است که عدم توجه به آن، روند بازاریابی دیجیتال شما را مختل خواهد کرد.
راهکارهای SEM
برای انجام درست فرایند بازاریابی موتورهای جستجو راهکارهایی وجود دارد که با استفاده از آنها در نتایج جستجو دیده میشوید و اگر کاربر روی نتیجه مربوط به محتوای شما کلیک کند، ترافیک وبسایت تان بالاتر خواهد رفت.
همانطور که گفته شد انواع بازاریابی موتورهای جستجو را میتوانیم در دو دسته بگنجانیم: سئو و تبلیغات جستجوی پولی یا PSA
سئو به زبان ساده به معنای مجموعهای از فعالیتهاست که ما در داخل و خارج سایت خود انجام میدهیم تا سایت ما در نتایج موتورهای جستجو رتبه بالاتری کسب کند و در نتیجه ورودهای بیشتری به سایتمان داشته باشیم و ترافیک وبسایت ما بالاتر برود.
دو نوع سئوی درون صفحه یا On page و بیرون صفحه یا Off page از مهمترین انواع سئو هستند. در سئوی دورن صفحه، بهبود نتایج جستجو از طریق فعالیتهایی ایجاد میشود که درون سایت انجام میشوند. از آنجایی که شما بیشترین کنترل را روی بخشهای داخلی سایت خود دارید، از طریق رعایت اصول سئو میتوانید بازدید سایت خود را افزایش دهید.
سئوی بیرون صفحه نیز مربوط به فعالیتهایی است که در خارج از سایت اتفاق میافتد، اما به آن ارتباط دارد. لینکسازی داخلی مهمترین بخش سئوی Off page است، هر اندازه بتوانید با سایتهای دیگری وارد تعامل شده و لینک سایت خود را روی آنها قرار دهید، امکان اینکه ترافیک وبسایت شما بالاتر برود، بیشتر است.
تبلیغات جستجوی پولی یا PSA نیز یکی دیگر از راهکارهای بازاریابی موتورهای جستجو است که میتواند در مدت زمان کوتاهتری نسبت به ترافیک ارگانیک ، شما را به نتیجه برساند. پلتفرم گوگل ادز یکی از ابزارهای کاربردی موتور جستجوی گوگل است که امکان تبلیغات پولی را برای کسبوکارها فراهم کرده است.
از طریق این پلتفرم هم میتوانید محتوای مورد نظر خود را در فهرست موتور جستجو قرار داده و کاربران بیشتری را به سمت سایت خود هدایت کنید و ترافیک بیشتری بگیرید. در این شیوه به ازای هر کلیک کاربر باید هزینه پرداخت کنید.
نتیجه
با توجه به اهمیتی که موتورهای جستجو و در رأس آنها گوگل در زندگی انسانها پیدا کردهاند، بازاریابان برای یافتن مخاطبان برند خود باید به این موتور جستجو مراجعه کرده و محتوایی را برای کاربران نمایش دهند که با نوع سرچ و نیاز آنها همخوانی داشته باشد.
بر همین اساس بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM یکی از ترندهای برجسته دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود که رعایت اصول آن، باعث بهبود نتایج جستجو و بالا رفتن ترافیک وبسایت خواهد شد.
بازاریابی موتورهای جستجو به دو شیوه ترافیک ارگانیک و تبلیغات پولی انجام میشود، به این صورت که میتوانید از طریق رعایت اصول سئو در صدر نتایج جستجو دیده شده و بازدید ارگانیک دریافت کنید یا اینکه از طریق سیستم گوگل ادز و تبلیغات پولی، محتوای مورد نظر خود را در رتبهبندی گوگل نشان دهید.