گوگل تگ منیجر ابزاری است که برای تمام کاربرانی که در فضای وب فعال بوده و وب سایت دارند، کاربرد زیادی خواهد داشت. اگر یک وب سایت داشته باشید حتما به میزان اسکرول کردن کاربرها در صفحات وبسایتتان، تعداد کلیکهای آنها روی لینکهای متعددی که دارید، تکمیل فرمها، شرکت در نظرسنجیها و … اهمیت میدهید و به دنبال راهی هستید که این دیتاها را رصد کرده و به درستی مدیریت کنید.
گوگل تگ منیجر همان ابزاری است که امکان مدیریت وب سایتتان را برای شما فراهم میکند. در ادامه با ما همراه باشید این مفهوم و اهمیت آن در فضای وب را درک کرده و با نحوه کار با این ابزار بیشتر آشنا شوید.
گوگل تگ منیجر چیست؟
گوگل تگ منیجر همانطور که از نام آن هم مشخص است، ابزاری است برای مدیریت تگها؛ یک ابزار واسط که بین سایت و ابزارهای دیگر قرار گرفته و مدیریت تگها را کاربردیتر و آسانتر میکند.
تگها همان کدهایی هستند که توسط برنامهنویسها ایجاد شده و فعالیتهای مربوط به سایت و اپلیکیشن از طریق آنها انجام میشود. در سال 2012 بود که گوگل ابزار جدیدی به نام گوگل تگ منیجر را به بازار معرفی کرد، ابزاری که امکان مدیریت وبسایت را برای کاربرانی که برنامهنویس نبودند هم فراهم میکرد.
تا آن زمان برای انجام هر فعالیتی در وب سایت نیاز به حضور برنامهنویسانی بود که تگها و اسکریپتها را مینوشتند و طبیعتا از طریق همان برنامهنویس و کدها و اسکریپتها بود که میتوانستیم اطلاعاتی مانند آمارگیری از وضعیت وبسایت، رصد تعداد کلیکها روی یک لینک، استفاده از سرویس تبلیغات، چت کردن درون وبسایت و … را انجام بدهیم؛ اما با ظهور ابزاری به نام تگ منیجر ، امکان مدیریت وب سایت برای کاربران فراهم شد و افرادی که صاحب وبسایت بودند، خیلی راحت با ساختن یک اکانت در گوگل تگ منیجر میتوانستند فرایندهای سایت خود را مدیریت کنند.
در فرایند آموزش گوگل تگ منیجر فراموش نکنید که این ابزار گوگل یک ابزار واسطهای است، یعنی به جای اینکه تعداد زیادی تگ و اسکریپت را در صفحههای وب قرار دهیم، میتوانیم از یک تگ واسطهای استفاده کنیم که برای همه تگها کابرد داشته باشد.
مثلا ابزاری مانند گوگل آنالیتیکس را در نظر بگیرد، برای استفاده از این ابزار که کار تجزیه و تحلیل را انجام میدهد، نیاز داریم که یک سری کدها را در صفحات مختلف وبسایت قرار دهیم؛ با استفاده از گوگل تگ منیجر میتوانیم مدیریت بهتر و بهینهتری روی کدهای مورد نظر آنالیتیکس داشته باشیم. پس در اینجا تگ منیجر به ما کمک میکند تا در فرایند استفاده از ابزاری مانند گوگل آنالیتیکس مدیریت آسانتر و کاربرپسندتری داشته باشیم.
چرا باید از گوگل تگ منیجر استفاده کنیم؟
شاید بتوانیم بگوییم مدیریت وب سایت مهمترین دلیلی است که باید از ابزاری مانند گوگل تگ منیجر استفاده کنیم. مزایای این ابزار به اندازهای است که به همه صاحبان کسبوکارهای اینترنتی توصیه میشود از آن به عنوان یک ابزار کاربردی برای مدیریت تگ ها استفاده کنند.
این ابزار گوگل ، دیجیتال مارکترها را از مراجعه همیشگی و وابستگی زیاد به برنامهنویسها باز میدارد. تا قبل از معرفی این ابزار، دیجیتال مارکترها مجبور بودند برای مدیریت کدهای سایت خود مرتبا به برنامهنویسها مراجعه کنند؛ اما با واسطه قرار گرفتن گوگل تگ منیجر ، امکان مدیریت وب سایت برای آنها فراهم شد.
به طور کلی اگر بخواهیم مزایای گوگل تگ منیجر را ذکر کنیم، موارد زیر را شامل میشود:
- امکان مدیریت وب سایت
همانطور که گفته شد از طریق این ابزار گوگل میتوان وب سایت خود را مدیریت کرد و دیگر نیازی به برنامهنویسها جهت فراخواندن کدها نیست.
- آسانتر شدن فرایند کار در وب سایتها
کاربران میتوانند از طرق آموزش گوگل تگ منیجر عملکرد بهتری در وب سایت خود داشته باشند.
- بالاتر رفتن سرعت سایت و سرعت عملکرد افراد
این ابزار واسطههای راه میانبری است که بین وب سایت و کدهای مربوط به ابزارهای دیگر قرار میگیرد و در نتیجه سرعت سایت را بالاتر میبرد.
- امکان اندازهگیری بیشتر و دقیقتر آمار وب سایت
همه افرادی که به نوعی در فضای اینترنت فعال هستند، ابزاری را ترجیح میدهند که از طریق آن بتوانند آمارگیری دقیقتری نسبت به عملکرد کاربران در وب سایت و اپلیکیشن خود داشته باشند و بازخورد بهتر و کاملتری را دریافت کنند.
- اطمینان بخشی نسبت به عملکرد کدها
با استفاده از این ابزار امکان سنجش عملکرد تگ های کاربردی وب سایت فراهم شده و میتوانید نسبت به عملکرد کدها مطمئنتر شوید.
- یکپارچه سازی ابزارهای مختلف
با گوگل تگ منیجر میتوانید ابزارهای متعددی را که در فضای وب سایت خود استفاده میکنید، یکپارچه کرده و مدیریت کاملتری نسبت به آنها داشته باشید.
آموزش گوگل تگ منیجر
همانطور که در آغاز این مقاله هم اشاره کردیم، گوگل تگ منیجر به معنای مدیریت تگ ها است، یعنی از طریق این ابزار میتوانیم کدها و اسکریپتهای سایتمان را به راحتی مدیریت کنیم. اگرچه نحوه کار کردن با این ابزار گوگل هم مانند سایر ابزارهای دیجیتال چندان سخت نیست؛ اما شاید کسانی که تازه از این ابزار استفاده میکنند، نیاز به آموزش داشته باشند.
برای استفاده از گوگل تگ منیجر مانند سایر سرویسهای گوگل باید یک اکانت جیمیل داشته باشیم تا از طریق آن بتوانیم این ابزار را فعال کنیم. کافی است عبارت Google tag manager را در موتور جستجوی گوگل سرچ کنیم تا بتوانیم وارد صفحه اصلی آن شده و فرایند ثبتنام و فعال کردن این ابزار را که رایگان نیز است، کامل کنیم.
در قدم اول باید وارد گوگل تگ منیجر شویم و برای وب سایت یا وب سایتهایی که میخواهیم برای آنها تگ قرار دهیم، اکانت بسازیم؛ همانطور که گفتیم داشتن حساب کاربری جی میل در این مرحله ضروری است.
در بخش Create Account برای خودمان یک نام کاربری میسازیم و در ادامه برای container مورد نظرمان هم یک اسم میگذاریم که برای مراجعات بعدی راحتتر به آن دسترسی پیدا کنیم و در نهایت نیز با قبول ضوابط گوگل تگ منیجر ، کدهایی که باید در وب سایت شما قرار بگیرند، نمایش داده میشود.
سه بخش اصلی در گوگل تگ منیجر وجود دارد که آشنایی با آنها کار کردن با این ابزار را آسانتر خواهد کرد: تگ ها (tags)، تریگرها (triggers) و متغیرها (variables).
تگ ها همان کدهایی هستند که برای هر صفحه ایجاد شده و امکان انجام فعالیتی را فراهم میکنند. مثلا با ایجاد یک تگ جدید در گوگل منیجر میتوانیم فعالیتی را تعریف کنیم، مثلا بتوانیم تعداد بازدید از صفحات وبسایت را آمارگیری کنیم.
تریگرها به معنای محرک و فعال کننده تگ ها، شرط اجرای تگ ها هستند. یعنی برای اجرایی شدن یک تگ و انجام فعالیتی خاص (مثل آمارگیری از بازدید وب سایت) باید تریگری را فعال کنیم تا مشخص کنم که آن تگ هنگام بازدید کاربر از صفحه سایت فعال شده و اجر شود.
متغیرها مقدار تگ ها و فعالکنندهها را نگهداری میکنند و زمان اجرای هر تگ به وسیله آنها مشخص میشود. متغیرها هم به صورت پیشفرض در گوگل تگ منیجر وجود دارند و هم خود کاربر میتواند متغیرهای جدیدی را بسازد.
بیایید یک تگ در گوگل تگ منیجر بسازیم
بعد از اینکه مراحل ثبت نام و فعال کردن حساب کاربری خود را در صفحه اصلی گوگل تگ منیجر فعال کردید، نوبت به مرحله ساختن تگ میرسد. عموما اولین تگی که بسیاری از کاربران در این سیستم برای خود ایجاد میکنند، تگ google analytics است.
ابتدا باید وارد اکانت گوگل آنالیتیکس خود شوید و آیدی Tracking ID را که در قسمت Tracking Info وجود دارد، از آنجا بردارید، زیرا برای اضافه کردن این تگ در گوگل تگ منیجر به آن نیاز خواهید داشت. بعد وارد اکانت تگ منیجر شده و از منوی سمت چپ گزینه tags را انتخاب کرده و یک تگ جدید بسازید.
در ادامه با کلیک روی گزینه Tag Configuration تگ مورد نظر خود را که گوگل آنالیتیکس است انتخاب کنید. سپس وارد تنظیمات آن شده و متغیرهای مورد نظرتان را درباره این تگ اعمال کنید و در نهایت نیز در فیلد Tracking ID آیدی گوگل آنالیتیکس خود را وارد کنید و برای اعمال این تگ روی وب سایتتان، تریگر را نیز به آن اضافه کنید تا هر زمان که کاربری از وب سایت شما بازدید میکند این تگ فعال شده و شما بتوانید از طریق گوگل آنالیتیکس آن را پیگیری کنید.
نتیجه گیری
در سالهای اخیر، گوگل، ابزارهای ارزشمندی را به کاربران خود ارائه کرده است تا از طریق آنها بتوانند فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ خود را با سهولت بیشتر و کارایی بهتر انجام دهد. یکی از این ابزارهای کاربردی گوگل تگ منیجر است که امکان مدیریت وب سایت را برای کاربران فراهم میکند.
اهمیت آموزش گوگل تگ منیجر به اندازهای است که بازاریابان دیجیتال توصیه میکنند حتی کسانی که فقط از ابزار گوگل آنالیتیکس برای سایت خود استفاده میکنند نیز به گوگل تگ منیجر توجه کرده و از مزایای آن بهرهمند شوند. در همین زمینه شما را دعوت میکنیم تا مقالات مربوط به حوزه گوگل آنالیتیکس را نیز در بلاگ آموزشی مگنت مطالعه کنید.